Servicii

NOU! Terapia Schroth (tratamentul scolizei fără operaţie)

IVAKINETIC este un cabinet de recuperare medicală care oferă următoarele servicii: kinetoterapie, fizioterapie, masaj, drenaj limfatic, elongaţii vertebrale, kinesio-taping, Terapia Schroth (tratament special scolioză)

 

 

KINETOTERAPIA înseamnă "tratament prin mişcare". Termenul "kinetoterapie" provine din limba greacă din combinarea cuvântului “kinetos”- mişcare şi “therapie”- tratament.


KINETOTERAPIA pune accent atât pe beneficiile fizice cât şi pe cele psihice, pentru o recuperare medicală completă a pacientului din punct de vedere somato-funcţional, motric şi/sau de reeducare a funcţiilor secundare. Kinetoterapia se recomandă pentru o gamă foarte largă de afecţiuni: reumatice, neurologice, ale aparatului cardiovascular, respirator, boli metabolice, maladii congenitale etc


Tratăm cu rezultate foarte bune următoarele afecţiuni: sechele AVC, para şi tetraplegii post -TVM, neuropatii periferice, artroze, discopatii cervicale şi lombare, tendinite, bursite, sechele post-traumatice, PSH, tulburări de statică vertebrală (scolioze, cifoze, hiperlordoze) etc. 

 

Programele de kinetoterapie sunt individualizate în funcţie de afecţiune, boli secundare şi vârstă şi sunt concepute de asist. univ. Marius Ivaşcu, fiziokinetoterapeut principal, cu  peste 15 ani de experienţă în domeniul recuperării medicale.

Kinetoterapie  
 Electroterapie

FIZIOTERAPIA  constă în folosirea curentului electric pentru a stimula ţesuturile, cu scopul de a vindeca diferite afecţiuni sau de a recupera anumite funcţii pierdute parţial ale organismului.

 

ELECTROTERAPIA se realizează cu aparate BTL de ultimă generaţie (BTL 5000), ce prezintă programe adaptate fiecărei afecţiuni.

 

Indicaţiile electroterapiei sunt: 

 

a) patologia reumatismală cronică degenerativă articulară/periarticularăcoxartroză, gonartroză, manifestări algice de artroză periferică, sindroame dureroase cervico-dorso-lombare, periartită scapulo-humerală, coxo-femurală sau de genunchi etc; 

b) patologia reumatismală cronică inflamatoriepoliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă etc

c) suferinţe neurologice atât de tip periferic (nevralgii, nevrite, pareze, paralizii etc.) cât şi central (monoplegii, hemiplegii, tetraplegii) sau alte tipuri de suferinţe neurologice;

d) suferinţe cardiovasculare: HTA stadiul I şi II, arteriopatie periferică membre inferioare stadiul I şi II, boala Raynaud, acrocianoză, angioneuropatii, tromboflebită, elefantiazis

e) suferinţe dermatologice: acnee, degerături, sclerodermie etc.

MASAJUL  este un procedeu medical de stimulare şi destindere a muşchilor şi de activare a circulaţiei sângelui, realizat cu ajutorul mâinilor sau cu aparate speciale.


Vă oferim următoarele tipuri de masaj: terapeutic, de relaxare şi anticelulitic. Masajul este realizat de maseuri competenţi, calificaţi în tehnicile de masaj.


1. Masajul terapeutic se realizează pe o zonă tensionată în scopul de a ameliora simptomele apărute. Masajul terapeutic aduce beneficii considerabile în afecţiuni precum hernia de disc, discopatia şi spondiloza cervicală, artroza, tendinita etc. De asemenea, stimulează circulaţia sângelui, are efect antialgic, îmbunătăţeşte mobilitatea articulară şi metabolismul local.

 

2. Masajul de relaxare - scopul acestui tip de masaj este acela de a reface echilibrul organismului. El îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi limfei, ajută la detensionarea muşchilor contractaţi, îi stimulează pe cei slăbiţi şi echilibrează sistemul nervos, calmându-l şi stimulându-l.

 

3. Masajul anticelulitic - se adresează ţesutului conjunctiv şi se realizează în profunzime, vizând îndepărtarea stratului adipos. Masajul anticelulitic stimulează elasticitatea, netezirea şi îndreptarea pielii şi activează circulaţia sângelui.

 Masaj
Drenaj Limfatic 

DRENAJUL LIMFATIC se realizează cu un aparat de ultimă generaţie BTL 6000 LYMPHASTIN.

 

Drenajul limfatic este o metodă impusă în scop estetic, dar mai ales în scop terapeutic pentru tratamentul unor afecţiuni reumatismale, circulatorii sau reumatologice şi cel postoperatoriu.

 

Indicaţiile drenajului limfatic sunt următoarele: edeme posttraumatice şi postoperatorii (fracturi, entorse, hematoame, limfedemul braţului postmastectomie), afecţiuni de origine circulatorie (insuficienţă venoasă, insuficienţă limfatică, varice, ulcer varicos, celulită, sindrom Meniere), afecţiuni respiratorii (astm, bronşită, mucoviscidoză), afecţiuni reumatismale (cervicalgii, sindrom dureros lombar, coxartroză, gonartroză), afecţiuni ale sistemului nervos (nevralgii, sechele după AVC, infirmitate motorie cerebrală, stres, insomnii, migrene), obezitate şi retenţie hidrică.            

ELONGAŢIILE VERTEBRALE se realizează manual sau cu ajutorul unei mese speciale pentru elongaţii cervicale şi lombare. Elongaţia vertebrală este o manevră fizică prin care se urmăreşte lărgirea temporară a spaţiului dintre vertebre în scopul degajării discurilor intervertebrale.

 

Elongaţiile vertebrale au rezultate spectaculoase în cazul bolnavilor cu afecţiuni la nivelul coloanei vertebrale.

 Aparat elongaţii vertebrale
Bandă Kknesio 

KINESIO TAPING-ul este o tehnică de bandajare adezivă special concepută pentru a facilita procesul de vindecare naturală a organismului, împreună cu susţinerea şi stabilizarea muşchilor şi a articulaţiilor, fără a limita amplitudinea de mişcare a corpului.

 

În acelaşi timp, conferă o manipulare gentilă continuă a ţesutului moale, pentru a prelungi beneficiile unei terapii manuale şi după ieşirea dintr-un mediu clinic. 

 

Fără latex şi lejer de purtat pe durata a mai multor zile consecutive, banda kinesiologică poate fi utilizată pentru pacienţi de toate vârstele şi poate trata cu succes o varietate de afecţiuni ortopedice (entorse, trigger points, luxaţii, întinderi şi rupturi musculare, ş.a.m.d.), neuromusculare, neurologice, dar este indicată mai ales accidentărilor sportive sau de altă natură. Aceasta metodă terapeutică oferă susţinerea musculară de care are nevoie un pacient, dar şi reabilitează funcţia afectată.

 

De peste 25 de ani, Kinesio Taping revoluţionează performanţa sportivă, managementul durerii şi kinetoterapia. Abia în 2008 însă, a devenit o adevarată senzaţie, atunci când, urmărind Olimpiada de la Beijing, milioane de oameni din toată lumea se întrebau ce reprezintă acele benzi viu colorate lipite pe umerii membrilor echipei naţionale de volei a Chinei sau în jurul genunchilor atleţilor de viteză americani.

 

Kinetoterapeuţii clinicii noastre au urmat cursuri specializate de aplicare a acestor benzi, pentru ca dumneavoastră, pacienţii nostri, să beneficiaţi la maximum de potenţialul acestor "benzi minune".

TERAPIA SCHROTH 

  •  Opreşte progresia scoliozei şi o tratează fără operaţie!
  •  Elimină durerea
  •  Îmbunătăţeşte poziţia corpului pentru toată viaţa atât în timpul terapiei cât şi în timpul activităţilor zilnice
  •  Creşte capacitatea de respiraţie
  •  Are un efect psihologic pozitiv

Terapia Schroth a fost creată în 1921 de către Katharina Schroth în Germania şi a devenit în timp cea mai cunoscută şi eficientă metodă nechirurgicală de tratament a scoliozei şi a altor deviaţii ale coloanei vertebrale, recunoscută la nivel internaţional. Prin terapia Schroth se poate evita purtarea unui corset sau soluţia chirurgicală care implică costuri mult mai mari. Este parţial estetică pentru pacient şi rigidizează coloana vertebrală pe porţiuni mari.

 

Chiar dacă doctorul vă recomandă operaţia, încercaţi mai întâi terapia Schroth! Planul de tratament este individualizat pentru fiecare pacient în parte!

 

Orice program de terapie este precedat de o examinare fizică împreună cu analizarea unei radiografii a întregii coloane vertebrale. Tratamentul constă în învăţarea unor exerciţii fizice care combină alungirea coloanei vertebrale, tehnici de respiraţie si contracţii musculare. Pe lângă exerciţiile fizice specifice, tratamentul scoliozei prin terapia Schroth mai cuprinde tehnici de mobilizare a coloanei vertebrale efectuate de către kinetoterapeut şi masaj terapeutic.

Terapia Schroth

Masajul terapeutic constă într-o serie de manipulări a ţesuturilor moi ale spatelui cu scopul detensionării muşchilor contractaţi şi stimularea celor slabi, îmbunătăţirea circulaţiei sângelui şi limfei şi ameliorarea durerii.

 

Tratamentul se aplică de la vârsta de 8 ani în sus, deoarece este nevoie de un anumit nivel de înţelegere a terapiei. Cea mai potrivită perioadă este cea a copilăriei şi adolescenţei, atunci când corpul este în creştere şi cel mai uşor de corectat. Adulţii pot beneficia şi ei din plin de terapia Schroth, tartamentul oprindu-le progresia scoliozei, îmbunătăţindu-le poziţia corpului şi eliminându-le durerea.

 

De asemenea, la pacienţii care prezintă hipercifoză toracală sau maladia Scheuermann, terapia Schroth dă rezultate foarte bune. În anumite cazuri este nevoie ca pacientul să poarte un corset. Acesta este prescris pentru un copil sau un adolescent, adulţii rareori având nevoie de el, având în vedere că rata progresiei scoliozei este mică iar durerea este mai repede redusă prin tratament.

 

Purtarea unui corset, atunci când este necesar, îmbunătăţeşte rezultatele terapiei Schroth, rolul acestuia fiind de a preveni în mod pasiv riscul de progresie a scoliozei . Pentru a fi eficient, tratamentul trebuie efectuat cu o frecvenţă de 5 ori/săptămână, timp de cel puţin 1 lună, deoarece este imposibil să se obţină o nouă ţinută a corpului într-o perioadă mai scurtă de timp. Durata unei şedinţe de tratament este de 60-90 de minute.

 

După această perioadă, poate fi scăzută frecvenţa cu care pacientul este asistat de un terapeut Schroth în cadrul unui cabinet, pacientul începând să execute exerciţiile prescrise de terapeut şi acasă. Rezultatele pozitive depind foarte mult de perseverenţa pacientului şi se pot vedea după circa 3 luni de tratament.

REFLEXOTERAPIA

 

 

Ce presupune reflexoterapia?

 

Reflexoterapia este o tehnică  prin care, cu ajutorul degetelor terapeutului, pacientului îi sunt stimulate punctele reflexogene din talpa, ureche sau palmă, zone care corespund unei anumite glande, organ sau parte a corpului. Reflexoterapia este aplicată cel mai frecvent în talpa piciorului, fiind zona cu cele mai multe puncte reflexogene.

 

Stimularea presupune apasarea sau masajul circular a acestor puncte reflexogene, urmărindu-se deblocarea circuitelor energetice şi eliminarea toxinelor pentru a obţine o stare de echilibru a organismului.

 

Ce efecte poate avea asupra organismului?

 

Reflexoterapia poate preveni şi ameliora anumite afecţiuni!

 

Este o metodă de tratament sigură, neinvazivă, ce are în vedere echilibrarea şi ameliorarea funcţiilor organismului, stimulând procesul natural de vindecare.

 

Mişcările realizate în timpul şedinţelor de reflexoterapie ajută şi la imbunătăţirea circulaţiei sangvine şi a drenajului limfatic, la relaxarea muşchilor şi ajută la eliminarea toxinelor. Deşi reflexoterapia şi-a dovedit eficienţa in ameliorarea simptomelor specifice bolilor cronice, aceasta nu trebuie privită ca un substitut pentru tratamentul medical dar îl poate completa.

 

Reflexoterapia poate duce la activarea anumitor centri cu scopul eliminării toxinelor, având următoarele reacţii: transpiraţie, senzaţie de greaţă, dureri de cap, ameţeli, schimbarea culorii urinei, însă aceste simptome sunt temporare şi fac parte din procesul natural de eliberare a toxinelor acumulate în timp în organism.

 

                                        Reflexoterapie    

 

Care sunt indicaţiile şi contraindicaţiile reflexoterapiei?

 

 

Reflexoterapia poate fi aplicată la toate vârstele, în scop preventiv sau terapeutic pentru multiple afecţiuni: stres, insomnii, afecţiuni hepatice şi biliare, renale, ale pancreasului, intestinului subţire şi colonului, etc.

 

Reflexoterapia este contraindicată în următoarele cazuri: eczeme, răni deschise, flebite, tromboflebite, boli hemoragice, boli infecţioase, tumori.

 

 

De câte şedinţe de reflexoterapie este nevoie?

 

Pentru a avea efect, trebuie efectuate minimum 10 şedinţe consecutive de reflexoterapie, ulterior fiind suficientă o şedinţă pe săptămână pentru a întreţine efectele obţinute. Şedinţele au o durată medie de 50 de minute.